Tipsa oss

klart.se

Lokaltidningen för dig som bor i Lerum, Floda, Stenkullen, Gråbo, Sjövik, Tollered och Olofstorp

TIPSA OSS!

Vad händer i ditt närormråde? Kanske ska du arrangera en loppis eller har du en vän som ska ha vernissage? Vill du locka folk till din läsecirkel eller såg du en lapp i affären om klädbytardag? Vi vill vara med där det händer, så tipsa oss.

Eller är det så att du har något annat att berätta? Vi på redaktionen tar tacksamt emot både tips och insändare från er läsare. Maila oss om stort som smått på:


redaktionen@lokalpressenlerum.se


Här nedan hittar du en artikel som vi tipsades om av en av våra läsare.FOTO: ANNA NELSON

Taxi + frisör =

en lyckad kombination!


Björboholms Miljötaxi och Salong BingBing. Två företag under samma tak. Vi träffar Håkan Eriksson och BingBing Liang – två människor från helt olika delar av världen - som funnit kärleken och som nu driver var sitt företag. Vi tog en fika hos Lerumsparet som berättar om flytten från Kina och hur det är att vara egna företagare.


I en hemtrevlig villa i utkanten av Lerum hittar vi Björboholms Miljötaxi och Salong BingBing. Håkan Eriksson -chalmerist och före detta geotekniker – beslutade sig för att börja köra taxi efter pensionen. BingBing Liang – frisör från staden LiuZhou i Södra Kina – beslutade sig för att öppna en egen frisörsalong. De båda träffades i Kina när Håkan besökte landet under en semesterresa för sju år sedan. Nu driver paret två lyckosamma företag i sitt hem och njuter av att kunna bestämma över vardagen själva.

 – Vi trivs kanonbra som fria företagare. Vi jobbar 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan – fast bara när vi själva vill, berättar Håkan och ler.

 – Jag trivs väldigt bra med tillvaron. Att köra taxi är ett socialt och mycket trevligt yrke, man träffar många nya människor varje dag. Efter jag pensionerade mig kände jag att jag ville ha någonting att göra och att köra taxi passar mig perfekt, säger han.

Men att bli åkeriägare var ingen lätt resa. Håkan var tvungen att genomgå flera tuffa prov för Trafikverket för att få tillstånd att bedriva egen taxiverksamhet. Dock klarade han detta galant och nu rullar businessen på. Bokstavligen talat. Och att tänka på miljön tycker Håkan är extra viktigt.

 – När jag efter en tid som taxichaufför bestämde mig för att ta över Björboholms Taxi, köpte jag en biogasbil och ändrade namnet till Björboholms Miljötaxi. Att köra bil som yrke kanske inte är det mest miljövänliga men alla måste

göra så gott vi kan. Det var min son som varit med i Green Peace som övertalade sin gamle far, säger Håkan och skrattar.


ÖPPET TILL KL. 21

»Jag älskar naturen,

de vackra skogarna

och att plocka svamp.

Till och med snön

gillar jag – bara jag

inte behöver skotta!«


Fastän namnet ”Björboholm” finns med i företagsnamnet, är den geografiska basen hemmet i Lerum och Håkan önskar att fler taxikunder i Floda- och Lerumsområdet blir medvetna om detta. Och när Håkan har kunder i bilen passar han även på att marknadsföra sin frus frisörsalong och hennes lite unika öppettider.

– Jag har öppet min salong alla dagar från klockan 10 till klockan 21, förutom onsdagar, då jag försöker ha stängt. Jag erbjuder mina kunder allt från toning, färgning och permanent, och i samband med hårtvätt 15 minuters huvudmassage, vilket är mycket uppskattat berättar BingBing. Jag klipper alla, vuxna och barn. Trots att jag kommer från Kina och varit tvungen att lära mig ett helt nytt och för mig, väldigt annorlunda språk har jag fått många nöjda kunder som rekommenderat mig för sina vänner och bekanta.

BingBing har en lång karriär inom frisöryrket, och kom först till Sverige på ett tremånaders visitvisum för att se om ett liv i Sverige skulle passa henne. Och hon gillade vårt avlånga land på direkten. Sedan blev det bröllop på Nolhaga slott, språkkurs i svenska och praktik på frisörsalong för att ”komma in i frisörsvenskan”.

– Jag älskar naturen, de vackra skogarna och att plocka svamp. Till och med snön gillar jag – bara jag inte behöver skotta! Och att Sverige är ett rättvist land där alla har lika värde. Men när jag först kom hit slog det mig hur tyst det

är här. I min hemstad, som är en miljonstad är det alltid restauranger och butiker öppna sent, minns BingBing.

Nu vankas det semester i Turkiet för paret i början på april.

– Vi är så nöjda med vardagen och att kunna boka våra kunder och beställningar när vi själva vill och kan. Och att ta semester när man vill, avslutar Håkan.


ANNA NELSON


Copyright © 2015 Lokalpressen